Vélemények a nyilvánosságról: az Alaptörvény

VI. cikk
(2) Mindenkinek joga van személyes adatai védelméhez, valamint a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez.
 
39. cikk
(2) A közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával. A közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni. A közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekű adatok.
[Részletek Magyarország Alaptörvényéből.]


Az Alaptörvény a legmagasabb szinten védi a közérdekű adatok nyilvánosságához való jogot. Először általánosan fogalmaz, majd a 39. cikkben egy példát is mond: a közpénzekből működő szervezetek gazdálkodása nyilvános kell, hogy legyen.

Ez azt jelenti, hogy minden olyan szervezet, amely közös pénzt költ el (állami szerv, önkormányzat, az ELTE vagy a Paksi Atomerőmű), köteles nyilvánosságra hozni azt, hogy mire és hogyan költi el ezt a pénzt.

A HÖK közpénzt költ: a központi költségvetés támogatja az ELTE-t, az ELTE pedig továbbadja ennek a pénznek egy részét (évente nagyjából 20 millió forintot) az ÁJK HÖK-nek. Erről a pénzről a HÖK dönt, a HÖK használja fel és költi el.

Ebből következően a HÖK gazdálkodásának nyilvánosnak kell lennie. Ehhez képest, ha ellátogatunk az ÁJK HÖK honlapjára, a Szervezet menü után a Gazdálkodás pont mégcsak nem is működik. Ezért is kérdeztünk rá!
A Gazdálkodásról szóló rész a HÖK honlapján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése