Vélemények a nyilvánosságról: a strasbourgi bíróság

„The Court has consistently recognised that the public has a right to receive information of general interest. Its case-law in this field has been developed in relation to press freedom which serves to impart information and ideas on such matters ... . In this connection, the most careful scrutiny on the part of the Court is called for when the measures taken by the national authority are capable of discouraging the participation of the press, one of society’s “watchdogs”, in the public debate on matters of legitimate public concern ... , even measures which merely make access to information more cumbersome."

Ebben az ügyben a Tasz egy alkotmánybírósági beadványt szeretett volna megismerni, amelyet egy Országgyűlési képviselő nyújtott be. A magyar bíróságok nem adták ki a kért dokumentumot, de a strasbourgi bíróság végül úgy döntött, hogy a beadvány közérdekűnek minősül, mivel egy közszereplő nyújtotta be közügyben (a Btk. egyes rendelkezéseivel kapcsolatban).

Az ügy azonban nem ezért fontos: ebben az ítéletben a strasbourgi bíróság kimondta, hogy a közérdekű adatigénylések körében is joga van dönteni. A bírósághoz lehet fordulni tehát, ha egy állam bíróságai nem adják ki a közérdekű adatokat. A közérdekűség szempontjából egyforma az Alkotmánybírósági beadvány és a közpénzek elköltésére vonatkozó kérdés. Mindkét esetben a nyilvánosság ellenőrizheti a hatalom gyakorlóit.

[A kezdő részlet: Emberi Jogok Európai Bírósága 37374/05 számú Tasz v. Magyarország ítélet, 26. bekezdés.]

Bővebben erről az ügyről itt.


Részlet a strasbourgi bíróság döntéséből. A 26. bekezdés általános érvényű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése