Egy lehetőség

Sok lépés történt már a HÖK gazdálkodásának átláthatóvá tételéért. Volt szó küldöttgyűlési határozatról, közérdekű adatigénylésről, HÖK kampányról, hatósági állásfoglalásról. Sokat tettünk az ügy érdekében, de messze nincs még vége. Ez a bejegyzés összefoglalja, hogy mit tettünk eddig és arra ki hogyan reagált.


Tényleg bárki komolyan gondolja?

Kezdődött az egész azzal, hogy 2011 májusában néhány képviselő javaslatot terjesztett be, ami alapján a HÖK-től pénzt csak olyan személy kaphatott volna, aki vállalja, hogy a neve, a juttatás oka és összege a HÖK honlapján nyilvánosságra kerül. A javaslatot leszavazták, többek között olyan indokokkal, mint:
„Muszáj feltennem a kérdést, hogy azt tényleg bárki komolyan gondolja-e, hogy itt hallgatók tömegét érdekli,  hogy ... a HÖK mennyit és mire költ a dologi keretből, mire mennyi megy ki a jutalom keretből, stb. (…)
A hallgatót egy valami érdekli: az ő problémái minél hamarabb megoldódjanak, legyen az szociális, tanulmányi vagy egyéb jellegű, illetve hogy olyan szolgáltatásokat kapjon, ami még kényelmesebbét teszi a hallgatói létet... Ha ezek megvannak akkor elégedett.”
Nem csak a hallgatók, hanem azok is elégedettek lehetnek, akik nem szeretnének elszámolni a kifizetésekkel.

A hatóság egyetért

Idén áprilisban aztán közérdekű adatigénylést adtunk be a HÖK-höz és az Egyetemhez. A kérést elutasították, pedig a HÖK közfeladatot lát el és közpénzből gazdálkodik, tehát a gazdálkodásának is nyilvánosnak kellene lennie.

Hosszan leveleztünk és próbáltuk meggyőzni az Egyetemet, hogy ezek az adatok közérdekűek és ki kell adni őket. Személyes találkozót kértünk, de erre nem volt lehetőség. Leírtuk levélben, hogy személyesen mit mondtunk volna el, sajnos ez sem ért célt.

Ezzel párhuzamosan a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultunk állásfoglalásért. A Hatóság úgy döntött, hogy a HÖK gazdálkodására vonatkozó adatok közadatok, ezért azokat ki kell adni:
"Tekintettel arra, hogy feladatukat a HÖK alapszabálya határozza meg az elnök, a választmány tagjai, a hivatalos lap főszerkesztője, illetve szerkesztőségének tagjai, a küldöttgyűlés, a választási és az ellenőrző bizottság tagjai a HÖK mint közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörében eljáró személyeknek minősülnek, így az adatigénylő által kért adatok közérdekből nyilvános adatnak minősülnek az Infotv. 26. § (2) bekezdése alapján."
A közérdekű adatigénylés és a Hatósággal való levelezés története itt olvasható.

A közérdekű adatigénylés során azért megtudtunk néhány fontos információt: mennyit költ a HÖK évente (kb 21 milliót), mennyi a tisztviselők fizetése (az elnöké például 80 000 forint havonta), és, hogy mennyi jutalmat oszt szét havonta a HÖK:

771 782 forint

Szeptember végén elérkezett a HÖK-kampány ideje, mindenki emlékszik a 771 782 forintos plakátokra. Ezzel is nyomást gyakoroltunk a HÖK-re, hogy adják ki ezeket az adatokat, hozzák nyilvánosságra azt, hogy mire költ a HÖK. Az adatokat nem kaptuk meg.

A plakátjaink azonban nagyon hamar eltűntek. Volt, hogy többet kiraktam az A épület földszinti lépcsőfordulójában, majd beszélgettem 20-30 percet a büfében és mire visszamentem, már egy sem volt a helyén. Egy-két napnál többet egyetlen helyen sem értek meg, annak ellenére, hogy a szükséges engedélyt megszereztük a plakátoláshoz.

A kampány érdekes momentuma volt a kicenzúrázott bemutatkozó szöveg. Nem írhattam le a Jurátusban a bemutatkozásomban, hogy átláthatatlan a HÖK gazdálkodása és ezen változtatni kell. A HÖK Ellenőrző Bizottsága természetesen mindent helyénvalónak talált, nem gondolta úgy, hogy sérült a véleménynyilvánítás szabadsága, vagy, hogy a HÖK elnöke jogosulatlanul avatkozott be a Jurátus összeállításába.

A Jurátus hallgat

Sokszor kértük a Jurátust is, hogy írjon arról, hogy átláthatatlan a HÖK gazdálkodása. Levelezésünk során az ígéretek szintjén támogatott is Zaránd Péter újraválasztott főszerkesztő:
"A téma valóban nagyon izgalmas, mi is gondolkodtunk egy hasonló cikkben már, azonban a következő lap terve már kész, így erről majd csak a második októberi lapszámban írunk majd." (szeptember 21-én) 
Október eltelt, a Jurátus hallgat.

Egy lehetőség

Hosszú ideje tart már ez az ügy. A HÖK-ben nem változott semmi, az ajkhok.elte.hu-n továbbra sem érhető el a gazdálkodás menü.

Eleinte a HÖK-ön belül próbáltuk rendezni a kérdést: hozzon egy határozatot a HÖK Küldöttgyűlése, ami alapján csak az kaphasson pénzt, aki azt a nevével vállalja. Ezt a javaslatot a többség leszavazta, feleslegesnek, "nem időszerűnek" találták. Pedig hogy lehet az, hogy néhány ember rendelkezik évi 7 millió forint közös pénz felett, és nemhogy beleszólni nem lehet a jutalom elosztásába, de még csak azt sem tudni, hogy ki kapja? A HÖK-nek itt volt a lehetősége, hogy nagyobb feltűnés nélkül véglegesen megoldja az átláthatóságot.

Miután a HÖK nem volt hajlandó a kérdést saját berkein belül rendezni, közérdekű adatigényléssel fordultunk a HÖK-höz és az Egyetemhez. Ez volt a következő lehetséges lépés. Kértük őket, hogy adják ki  az adatokat arra vonatkozóan, hogy ki, miért és mennyi pénzt kapott a HÖK-től. A Hatóság felszólítása ellenére ezeket az adatokat továbbra sem kaptuk meg.

A Jurátus szintén hallgat. Nem írnak erről a kérdésről, pedig kevés komolyabb, a HÖK belső életét érintő diákkezdeményezés volt az elmúlt években, mint ez a miénk. Találkozni akartunk a rektorral, erre azonban nem volt lehetőség. Nem tudtuk személyesen elmondani neki indokainkat, csak leírhattuk azokat. A választási kampány sem győzte meg a HÖK-öt, hogy változtatnia kell, maradtak az átláthatatlan pénzügyek.

A HÖK gazdálkodását átláthatóvá kell tenni. Nem lehet, hogy évi 21 millió forint közös pénzt úgy költsön el egy testület, hogy azzal nem kell elszámolnia a nyilvánosság előtt. Ebből havonta 771 782 forint jutalmat oszt szét a HÖK-vezetés. Nem állítom, hogy a HÖK tisztességtelenül gazdálkodik és feleslegesen költ, de nyilvánosság nélkül mindez nem igazolható, és nem is cáfolható.

Az adatok megszerzésére már csak egy lehetőség maradt. Hogy mi ez, az még a vizsgaidőszak előtt kiderül.

2 megjegyzés:

  1. Megdöbbentő. Ahogy a hallgatók érdektelensége is.
    Amúgy az ELTE mely karának HÖK-e teszi ki a honlapjára az éves költségvetését?

    VálaszTörlés
  2. Szerintem semelyik.

    VálaszTörlés