Lehetetlen határidők - a kari kiutazási támogatás

Sok probléma volt az idei kari kiutazási támogatás pályázattal. Az ELTE ÁJK HÖK által kiírt, Erasmust, vagy külföldi tanulmányutat, nyári egyetemen való részvételt támogató pályázatnál már a beadás mikéntje sem volt egyértelmű (a leadási email címet csak egy Facebook kommentből lehetett megtudni). A megkövetelt igazolásokat sem volt egyszerű 5 nap alatt megszerezni a munkáltatótól, vagy az önkormányzattól. Volt, aki a határidő rövidsége miatt csúszott le a pályázatról.

A pályázatot először február 18-án tették közzé az ÁJK HÖK pályázati oldalán. A hír ezt követően a népszerű, de így is csak 1200 tagot  számláló „ÁJK vizsgaidőszak nyomor” nevű Facebook csoportban jelent meg (az ÁJK-nak kb. 4000 aktív hallgatója van). Ezt a Facebook csoportot néhány hallgató indította el két éve (tehát nem hivatalos vagy HÖK-ös csoport), azóta a jogi kar népszerű információ-megosztó helyévé vált. Aki tagja a csoportnak, hozzá tud adni másokat, tehát nincs rendszer abban, hogy ki lesz tag és ki nem. Köremailt a hallgatóknak a HÖK csak másnap írt.

Mivel a 2012-2013 tavaszi szemeszterére  nyertem az Erasmus támogatást  úgy gondoltam, hogy van esélyem sikeresen pályázni.” - mondta el Linka Máté, az ELTE ÁJK hallgatója, akinek végül a határidő rövidsége miatt nem sikerült pályáznia. Máté nem tudott öt nap alatt jövedelemigazolást szerezni, és a pályázati kiírás például a beadás módját sem árulta el (a leadási email címet egy kommentből lehetett végül megtudni).

Igazolások négy nap alatt

A pályázathoz többek között az egy háztartásban élőkről szóló önkormányzati igazolását és jövedelemigazolást is csatolni kellett. Az egy háztartásban élők számáról szóló dokumentumot négy nap alatt (a határidő ötödik napja szombat) megszerezni önmagában  problémát jelent, különösen a nem Budapesten élők számára. Ezek a hallgatók  általában hét végére utaznak haza, a pályázatot viszont 18-án, hétfőn hirdették meg és még a hét vége előtt le is zárult a pályázási időszak. Azok, akik hét végén mentek haza, már elkéstek ezzel a dokumentummal.

De a jövedelemigazolást sem olyan könnyű négy nap alatt megszerezni, Máténak például nem sikerült: “mivel adózott jövedelemmel rendelkezem, így az én jövedelemigazolásomat is be kellett volna szereznem. Sajnos ennek elkészítését a munkáltatóm csak a következő hét elejére tudta megígérni, így a pályázat benyújtására szolgáló határidő rövid volt  számomra.

Leadási cím egy Facebook kommentben

A pályázat részletes leírása nem tartalmazta a beadás módját, Máté beszámolója szerint viszont a HÖK pályázati oldalán volt olyan funkció, ami a pályázat beadási felületének tűnt. Sok segítséget azonban ez sem adott.


Máté például megadta a honlapon kért részletes adatokat (név, szak, születési idő és az Erasmus adatai mellett például az egy háztartásban élők nevét is kérték, illetve dokumentumokat lehetett feltölteni) és csak ez után vette észre, hogy a már említett Facebook csoportban egy kommentben szerepel a pályázat leadási módja, és az nem a honlapon keresztüli leadás volt: “E-mailben kell mindent elküldeni az ajk@esn.elte.hu címre.” A honlapon keresztül adatokat megadni felesleges volt, azokra semmilyen válasz, vagy hiánypótlási felszólítás nem érkezett.

Környezettanulmány 15 nap alatt

Más problémák is akadtak a kiírással: 25 001 forint alatti egy főre jutó havi jövedelem alatt önkormányzati környezettanulmány csatolása is kötelező volt. A környezettanulmány egy jellemzés a személy életviteléről, családi, anyagi, szociális helyzetéről. Vélhetően a visszaélések elkerülése érdekében kéri ezt a HÖK, valószínűleg azt szeretnék látni, hogy valóban ilyen kevés pénzből él-e a háztartás.

Hogy tisztábban lássunk megkérdeztük a Budapest III. kerületi önkormányzatot a környezettanulmány kiállításáról.  Elmondásuk szerint a környezettanulmány kiállítására a jogszabályok 15 napot biztosítanak, de sürgős esetben ennél sokkal gyorsabban is el szokták készíteni. Semmi sem garantálja ugyanakkor és nem is várható el minden esetben, hogy a többi önkormányzat is hasonlóan segítőkész legyen. Ezért aztán előfordulhat, hogy a pályázó lehetetlen helyzetbe kerül: ha azonnal el is indítja az ügyintézést, a környezettanulmányt akkor sem tudja csatolni.

A környezettanulmány csatolásának más akadálya is előfordulhatott: az önkormányzat tájékoztatása szerint környezettanulmányt magánszemély kérésére nem állítanak ki, azt csak intézmény kérheti. A pályázati kiírás viszont a pályázótól kérte a dokumentumot, ezért ez szintén problémát okozhatott. A környezettanulmánnyal kapcsolatos problémák azért különösen súlyosak, mert a legrászorulóbbaknak okoznak problémát.

A pályázat problémáiról megpróbáltuk megkérdezni Nyitrai Tibort, az ÁJK HÖK szociális ügyekért felelős alelnökét is, akivel azonban eddig nem sikerült találkozót egyeztetnünk, telefonon vagy videocseten pedig nem kívánt nyilatkozni. Ezt az interjút a későbbiekben fogjuk közölni, ha kérdésetek van az alelnökhöz, írjátok meg: ajkhokfigyelo@gmail.com!

G. Szabó Dániel és Linka Máté

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése