Mennyit költ a HÖK?

A HÖK gazdálkodása három pilléren nyugszik: a dologi költségvetésen, a közéleti kereten (ebből kapják fizetésüket a vezető HÖK-ösök), és a jutalomkereten (ez havonta 771 786 forint).

21 217 816 forint


A HÖK 2012-ben több, mint 21 millió forint felett rendelkezik:
Dologi költségvetés: 8 900 000 forint.
Közéleti keret: 4 600 000 forint.
Jutalomkeret: 7 717 816 forint.
Ez összesen: 21 217 816 forint. Egy évben. Havonta 2 121 781,6 (a HÖK évente csak 10 hónapot működik, a 10 tanítási hónapban.)



A lényeg tehát az, hogy a HÖK nagyon sok pénz felett rendelkezik: ez sokszor talán nem is baj, sok feladata is van, bár talán ekkora összeg mégis túlzó. A probléma és a lényeg itt nem ez, hanem az, hogy nem lehet tudni, mire költi ezt a pénzt a HÖK. A HÖK vezetők azt sem terjesztik nagyon, hogy munkájukért fizetést kapnak, pedig kapnak: 40-50-80 ezer forintot havonta.
A legátláthatatlanabb a jutalomkeret: minden hónapban 771 786 forintot költenek el úgy, hogy sehol sem kell nyilvánosságra hozniuk, hogy kinek megy a pénz és miért megy ez a pénz.

A HÖK az ELTE-től kapja a pénzét. Az ELTE pedig a központi költségvetéstől. Ezek a pénzek tehát közös pénzek: nyilvánosnak kell lennie, hogy mire fordítják őket.

A HÖK költségvetése csak a dologi költségvetésre vonatkozik, tehát a közéleti- és a jutalomkeretet nem tartalmazza. A két említett keret összegét az alábbi táblázat tartalmazza (a közéleti keret évi összegét a vezető HÖK-ösök havi fizetéséből lehet kiszámolni):



Kikértem az elmúlt évek költségvetéseit, a 2009-es, a 2011-es és a 2012-es költségvetéseket, 2010-ről pedig egy beszámoló. A 2010-es beszámoló azért furcsa, mert ez utólag készült, nem pedig előre, mint ahogy a költségvetések szoktak. A lényeg viszont mégiscsak az, hogy a HÖK gazdálkodásáról szól. Fontos, hogy ez csak a dologi kiadásokat tartalmazza! A fizetések és a jutalomkeret ezen felül értendő!










7 megjegyzés:

  1. Engem nem érdekelne mennyit költ a HÖK, ha tenné a dolgát, és nem lehetne olyan dolgokat megcsinálni ezen az egyetemen, hogy a szövetkezeti jog tanszék a vizsga napján(!) reggel felhív, hogy ledobnak a vizsgaidőpontról, mert csak egyszer lehet írásban vizsgázni. És persze erről senki sem tájékoztatott előtte, de ha már méltóztatnak megtenni, akkor nyilvánvalóan a vizsga előtt két órával illik szólni... Sokan jártunk így azon a reggelen. De persze a HÖK csak ilyen lószar dolgokon tudja tépni a száját, érdemi dolgokat nem visz véghez, mert vagy fél a konfrontációtól, vagy leszarja, nem tudom, de én így szarok bele az egész HÖK választásba. Színjáték, semmi több.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. let the skyfall2012. október 8. 0:36

      hát persze, mivel ugyebár a hök feladata, hogy helyetted bejárjon előadásra, és meghallgassa a vizsgafeltételeket, vagy legalábbis bemenjen a tanszékre, és megkérdezze. még örülj neki, ha felhívtak, nem csak a suliban közölték, hogy "elnézést, de Ön nem vizsgázhat, mivel a tanszéki vizsgaszabályzat szerint csak egy alkalommal lehet írásbeli vizsgát tenni." mindenki csak tépi a száját, és másokat hibáztat, de Önmaga sosem hibás, hanem a HÖK, a tanszék, az ügyintéző, az etr kezelő, az informatikus.... stb.... végül a portás, de ő SOHA!

      Törlés
  2. Jó kezdeményezés, csak így tovább.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a hozzászólásokat!
    Izé Mizé véleményével én is egyet értek, a HÖK szerintem is túlságosan fél a konfliktusoktól és nem mer szembe menni az egyetemmel. Ha a HÖK-ös vezetőket szeretik a tanárok, az már gyanús: nekik nem az a feladatuk, hogy a tanárok kedvére tegyenek, hanem a munkájuk végzése során hivatalból konfliktusba kell kerülniük a tanárokkal. Nem kell keresniük a vitát, de a diákok érdekeit kell képviselniük az egyetemmel szemben: ez a feladatuk.
    Az ilyen dolgok, mint ez a szövjogos (vagy a számtalan óraelmaradás, késik a tanár dolog, késik a vizsga...) megengedhetetlenek, ha bekerülök ezekkel is foglalkozni fogok. Elsősorban viszont a HÖK belső életét szeretném átláthatóvá tenni, lehessen tudni, hogy hogyan működik a gazdálkodása, mire költ, mi történik egy küldöttgyűlésen, mi a vezetők véleménye a kérdésekről, mit képviselnek a kari tanácsban. Ezekről ma semmit sem lehet tudni.
    Ha ezek a dolgok tisztába kerülnek, minden területen változások lesznek.
    Kedden ehhez kérem a támogatásotokat.

    VálaszTörlés
  4. még egy, aki szeretne a mézes bödönhöz közel kerülni.
    de szeretném felhívni a figyelmedet, hogy a hök szervezi a gót-ot is, és az nem a 10 féléves tanév részeként...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az eléggé lebukás lenne, ha az átláthatósággal kampányolnék és aztán lopnék. Ennek az ellenkezőjét csak megígérni tudom.
      A 10 hónap a jutalomkeretre és a fizetésekre vonatkozik, mert azt az egyetem biztosítja havonta, és így csak a tanítási időben van. A gólyatábort elvileg az egész évre biztosított költségvetésből fizetik, ahogy látszik a költségvetésekből is.

      Törlés
    2. let the skyfall2012. október 8. 0:30

      én egy szóval sem mondtam, hogy te is lopnál, de évtizedes tapasztalatok mutatják azt, hogy aki ott van, valamiféle módon mindig kiveszi a maga hasznát abból, amit épp csinál, különben nem érné meg a plusz munkát vállalni.
      én csak azért vagyok szkeptikus, mert minden évben jelentkezik egy-két fecske ilyen, és hasonló felhangokkal, általában páran be is kerülnek, ott meg meg vannak véve kilóra. persze ez nem csak kis egyetemi valóságunkban működik így, hanem jóval feljebb is, az egyéb szinteket is beleértve. aki fizeti a prímást, az mondja meg, hogy mit játszanak.
      téged személy szerint nem ismerlek, pár ismerősöm tolt egy lájk-ot az oldaladra, onnan láttam a bejegyzéseidet. szavazni sajnos nem tudok, de csináld, erkölcsileg támogatlak. legalább ha a kezed beleér a bilibe, fröcsköld ki a vizet egy kicsit a többiekre. :D

      Törlés