Vélemények a nyilvánosságról: HÖK

„A közéleti ösztöndíj és a jutalomkeret a legneuralgikusabb pontot jelentik a transzparencia körében. Alapvető, hogy fel kell vállalnia a HÖK munkatársainak, hogy igenis pénzért dolgoznak mégpedig többen a minimálbér másfél-kétszeresének megfelelő, ráadásul adómentes összegért. Álságos érvelés annak bizonygatása, hogy ezeket nem kell közzétenni, mert akkor a hallgatók szétszednék az illető tisztségviselőt.”
[Részlet a HÖK Kommunikációs és marketing stratégiájából: 11. oldal alja és 12. oldal tetelje, pdf.]

Ezzel mi is egyetértünk, várjuk, hogy elmondják, mire költenek!


A HÖK gazdálkodása egyáltalán nem átlátható: a legjobb példa erre a HÖK honlapján a Gazdálkodás menüpont. Egyszerűen nem működik (Szervezet -> Gazdálkodás). Van Gazdálkodás menü, csak éppen nem működik, látszólag minden rendben, de valójában semmi tartalom nincs mögötte. A HÖK költségvetéseit már megszereztem, ezek a korábbi Mennyit költ a HÖK? című bejegyzésben megtalálhatók. Körülbelül 20 millió forintot évente. Ez nem kevés és erről tudnunk kellene, hogy mire és hova megy el. Hogy mehetne-e jobb helyre?

Az átláthatatlanság nem csak a gazdálkodásban van jelen: ki tudja, hogy mikor volt a legutóbbi küldöttgyűlési ülés? ki tudja, hogy mit mondott a HÖK a legutóbbi Kari Tanácson? ki tudja, hogy mit gondolnak a HÖK vezetői a fontos kérdésekről? A Jurátusban lévő elnökségi mikro blog egy jó kezdeményezés, de ez még kevés: nyilvánosnak kell lennie, hogy mi történik a HÖK-ben, hogy alakulnak a hatalmi harcok, kik mire szavaztak (kik szavaztak például a gazdálkodási adatok nyilvánosságra hozása ellen, merthogy volt ilyen javaslat...).

Én ezen szeretnék változtatni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése