Az ügy


771 782 forint

771782 forint. Havonta ennyi jutalmat oszt szét a HÖK. És nem nyilvános, hogy kinek.

Tavasszal kértük az ÁJK HÖK-öt, az Egyetemi HÖK-öt, az ÁJK-t és az ELTE-t, hogy mondja el, mire költi a pénzét a HÖK. Az adatokat kérő levél itt érhető el. Pontosabban három dolgot kértünk:

  1. az elmúlt három év költségvetéseit
  2. a HÖK tisztségviselők fizetését és a nekik adott minden más pénzt, és
  3. a közéleti keretből, valamint a jutalomkeretből való összes kifizetést.

Az első és a második pont tiszta sor: egyértelmű, hogy miről van szó. A HÖK-ös tisztségviselők a köz érdekében dolgoznak, közpénzt kapnak fizetésként, ezeket tudhatjuk. De mi is az a közéleti keret és jutalomkeret? A közéleti keretből a HÖK-ös tisztségviselők fizetését (amit tisztségviselői ösztöndíjnak neveznek) teljesítik. A jutalomkeret a legveszélyesebb. Innen a HÖK bárkinek bármekkora összeget kifizethet, nulla ellenőrzés mellett. Innen fizetik a telefon-költségtérítéseket, a Gólyatábort, a bulikat, a saját működésüket. És ki tudja még mit? Erre vagyunk kíváncsiak.

2012. április 12-én küldtük el a levelet, amelyre először az ELTE Egyetemi HÖK elnöke, Kalina Gergely válaszolt, azt firtatta, hogy kik vagyunk, mit akarunk és miért akarjuk egyáltalán. Az élvezetes levelezést itt olvashatjátok. Mivel a közérdekű adatokat bárki, illetve mindenki megismerheti, ezekre a kérdésekre nem kellett válaszolnunk.

Az érdemi elutasításra sem kellett sokat várni: április 26-án válaszolt a rektor, Mezey Barna. Sajnos a kéréseinket nem teljesítette, egyedül néhány költségvetést küldött el (amelyeknek egyébként is kint kellene lennie a HÖK honlapján). A válaszát itt olvashatjátok. Arra hivatkozott, hogy a kért adatok személyes adatok és ezért nem adhatóak ki. Ez azért furcsa érvelés, mert az információszabadság törvény szerint azokat a személyes adatokat, amelyek közérdekűek, nyilvánosságra kell hozni. Az pedig, hogy a HÖK mire költi a közös pénzt, nyilvánvalóan közérdekű adat: ilyen a tisztségviselőknek adott fizetés, vagy a Gólyatábor szervezési költsége.

A rektornak május 2-án válaszoltunk, ezt itt olvashatjátok. További érveket soroltunk fel az adatok kiadása mellett, próbáltuk meggyőzni a rektort, hogy ezek az adatok a közre tartoznak.

Sajnos a rektor továbbra sem értett egyet velünk. Igazán röviden válaszolt május 18-án, ezt itt olvashatjátok. A rektor úr elküldte a 2009-es költségvetést, de a HÖK tisztségviselők fizetéséről, vagy a jutalomkeretről nem ejtett szót.

Félidőben: 1-0

Ezek után május 21-én írtunk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak, hogy mondjanak véleményt. Ezt a beadványt itt olvashatjátok. Fordulhattunk volna bírósághoz is, de a Hatóság hamarabb döntött.

A Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila szeptember 4-én válaszolt és nekünk adott igazat: felszólította az Egyetemet, hogy adják ki az adatokat! A Hatóság szerint: "Tekintettel arra, hogy feladatukat a HÖK alapszabálya határozza meg az elnök, a választmány tagjai, a hivatalos lap főszerkesztője, illetve szerkesztőségének tagjai, a küldöttgyűlés, a választási és az ellenőrző bizottság tagjai a HÖK mint közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörében eljáró személyeknek minősülnek, így az adatigénylő által kért adatok közérdekből nyilvános adatnak minősülnek az Infotv. 26. § (2) bekezdése alapján."

A Hatóság 8 napon belül kérte az Egyetemet, hogy adja ki a HÖK pénzköltésével kapcsolatos adatokat, de ez nem történt meg. Az Egyetemnek 30 napja van, hogy tájékoztassa a Hatóságot az álláspontjáról, majd a Hatóságnak szintén 30 napja van, hogy pert indítson az Egyetem ellen az adatokért.

A teljes levelezés továbbra is elolvasható ezen a linken.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése